A tavakban és a folyami kikötőkben még áll a jégpáncél. A legtöbb csónak a parton vagy a jégbe-fagyva várja az olvadást. A Dunán azonban kitisztult a víz, van még pár nap a tilalomig, lehet menni pergetni!

Kis mobilizálható hajómmal ilyenkor verem a milliós csónakokat is, hiszen én már most is vízre tudok szállni. Túl sok értelme azonban nem volt, hogy kétszer is nekiduráltam magam a gumicsónakos túrának. A víz csodálatos, mélyzöld, 1 méternél mélyebbre is átlátszik. Egy kis pezsdülés némi reményt is adott. A csónakos túra - főleg a tavalyi jeges csónak-szerencsétlenségem óta - egy kicsit több bátorságot igényelt, ugyanis szobányi jégtáblák suhantak el néha a kis lélekvesztőm mellett.

Bár a parti jég még morcosnak tűnik az nem olyan veszélyes. Ám a nagyobb távolságból ártalmatlannak tűnő, úszó jég-darabocskákat érdemes néha közelebbről szemügyre venni, mert némelyik méter mélyen lenyúlik a víz alá mindenféle nyúlványokat eresztve. Valódi jéghegyek ezek, amiknek csak kisebb része látszik a partról vagy messziről. Óvatosan! Főleg éjszaka.

A pergetés eseménytelenül telt, ha a csónakot 10 percenként meglökő jégtáblák okozta izgalmakat nem számítom ide, de mind a két nap olyan szép verőfényes idő volt, hogy ezt csöppet sem bántam. Az unalmas sütkérezésbe csak a gumihalakkal végzett tesztelgetések hoztak némi érdekességet.

Az egyik említésre méltó momentum, hogy kegyetlenül mereven mozgó és nehezen beinduló Delelande gumihalamat egy kis metszegetéssel kikönnyítve egész jó mozgású folyami csalit kaptam. A másik pozitív teszt-eredményt az a Mikado Fishunter gumihal produkálta, amit a Berkley Pulse Shad vetélytársaként vásároltam nemrég. A boltban még szemeztem vele, hogy majd hasonló mozgást fog produkálni, mint a Pulse és nem is kellett csalódnom. Nagyon jó horogálló anyaga van, kiválóan mozog, talán egy kicsit kisebb kitérésekkel, és egy praktikusan hasznos mélyítés található rajta a fej résznél, így a csali nem reped szét és jobban elnyeli a jigfejet. Ráadásul nálam kiérdemelte a 100%-kal hatékonyabb, mint a hagyományos mosóporok szlogent, ugyanis lengyel barátaink terméke fele annyiba kerül, mint a hasonlóan jó Relax és Berkley cuccok.

 

 

Ja egyébként késő estig egyetlen kapásom sem volt! Baromi hideg a víz, talán ezért, nem tudom. Talán a tilalom előtt még belefér egy-két nap... és mutathatok még halakat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr944188118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimmba 2012.02.23. 22:56:17

Szia Balázs!
Én is figyeltem a Dunát,hogy mikor lehet menni pergetni és hétfőn már megpróbáltam halat fogni. Igaz én csónak hiányában partról nyomom,de hiába voltam elszánt,kapás nélkül maradtam én is.
Maradt ez így kedden is,mert akkor is próbálkoztam.
Gondoltam majd szerdán a szerencse mellém áll,de nem így lett. Igaz egy kapás érkezett TD 9-re. Meg is akasztottam,de pár másodperc múlva
már csak a wobbler mozgását éreztem.
Remélem hétvégén már sikerrel járok.
Szerintem is nagyon hideg a víz,mert ahol eddig szinte mindig találtam kisebb süllőket,még csak koppintásom sem volt.

Láttam pár képeden,hogy a not a knot kapocsba akasztod a karabinert. Szerinted nem hátráltatja a wobbler mozgását? A forgó nélküli karabiner kicsit ferdén áll a not a knot kapocsban.Nyilván,ha forgóval szerelt a karabiner,akkor ez kiküszöbölhető.
Nekem viszont a forgós nem jött be,mert volt,hogy a hal elvitte a wobblerem. A forgó résznél eltört a karabiner. És ez egy jó minőségű Berkley karabiner volt.
Remélem,hogy fogsz még süllőt a tilalom előtt és akkor láthatok még szép halat,ha már nekem nem sikerül.
Üdv. Gábor

mr.salmon 2012.02.24. 15:30:24

Szia!
Lengyel barátaink engem is elkápráztattak, egy vidéki városka (Nowy Targ) horgászboltjába "betévedve" komoly mennyiségű cuccal gazdagodva jöttem el (főleg apró wobblerek, támolygók, kis jigfejek,), és a pénztárcám sem lett sokkal könnyebb.
Szép és informatív fotók! Hétvégén megpróbálom horogra keríteni az illegálisan vízbekerült kárászokat :)
Üdv!

Pilot1 2012.02.25. 10:35:56

Szia Balázs,

Először is szeretnék gratulálni a bloghoz, szerintem kategóriájában magasan a legjobb.
Én még csak egy-két éve pergetek, nem vagyok olyan tapasztalt, így rengeteget tanulok minden egyes írásból.
Szerencsémre pont arról a két vízről írtok a legtöbbet, ahol én is horgászom.
Talán majd egyszer össze is futunk...
Mint Ti is írjátok, pár nap még a tilalomig. A Duna már horgászható és hátha lesz egy vagy két nap a Tiszán, meglátjuk.
Üdv.Péter
süti beállítások módosítása