Budapesti balinok

2011.01.23. 19:59

2004 május elseje sokaknak fontos nap volt az uniós-csatlakozás miatt. Engem ellenben sokkal inkább azért vígasztalt ez a dátum, mert ekkor végre lejárt a balinra kivetett fogási tilalom...

Távolabbra tervezett portyáim előtt lelátogattam a közeli budapesti Duna-partra balinokután kutatva. A hely kiválasztásánál egyik kedvenc területem, a jobb parti, Lánchíd alatti kanyar kövezése mellett tettem le a voksot. A vízmérce 308 cm-t mutatott és ezt ideálisnak ítéltem meg, mert a napok óta csak kicsit ingadozó magasság nem okozott túlzott zavarosságot, és bár a Duna enyhén áradt a rézsű alján húzódó kőszórást ilyenkor éppen annyi víz borítja, hogy a ragadozók tapasztalatom szerint ezen a területen portyáznak. Ideálisnak tűnt tehát a terep egy finom wobblerezéshez. A nappali pergetések leggyakoribb zsákmánya a balin. Én is őrájuk pályáztam!

Kicsit későn érkeztem a rakpartra a hatalmas reggeli csúcsforgalom miatt és külön feladat volt a biztonságos átkelés a zsúfolt úttesten, de így is még 8 előtt bevetésre készen álltam. Az érzékeny közepesen könnyű botot vékony fonott zsinórral szereltem.

A wobblerek kiválasztásánál az egészen karcsú, 6-8 centis, attraktív mozgású, felúszó vagy lebegő egyedeket részesítettem előnyben, a legkülönfélébb színekben. Azok a darabok, melyek kis csörgő golyót rejtenek a testükben nálam (és szerintem a balinoknál is) kiemelt kedvencek!

A vadászatot, mint mindig, most is szemlélődéssel kezdtem. Pár perc alatt két halugrást is észrevettem tőlem feljebb százméternyire és a kövezés sejthető lábának mélységében, tehát kb. 12-15 méterre a parttól. Bár a mélység azon a tájékon már 3 feletti és fürdő halak valószínűleg jászok vagy márnák voltak, nekem mégis egyértelmű jelet adtak, hogy arra kell dobálnom. Nemcsak azért, mert a jaszkó is szívesen kapja el a műcsalit, hanem mert a keszegek körül mindig felbukkan a ragadozó is.

Nem kellett sokat várnom és az első ragadozóm már feszítette is a zsinórt. Az agresszív rávágást követően alig egy perc alatt a rézsűhöz vezettem az 50 centis balint. Egy méter mélyen húzott, lebegő Duel wobbler csapta be, melynek kisebb amplitúdójú mozgását a benne rejlő nagyobb golyó rezgése teszi csábítóvá. A lebegő wobblereket kifejezetten azért szeretem, mert a kisebb rántásokra és megállításokra realisztikusabban viselkednek, mint a felúszó vagy süllyedő darabok, ezáltal nagyobb lehetőséget adnak a kreatív csalivezetésre.

Második, kisebb halam alig egy óra múltán egy másik Duel wobblerre fázott rá a kőszórás és a rézsű közti padka meder felőli szélén. A sikert hozó kis műanyag halacska a felszínen úszik, szintén rezgő golyókkal a testében. Behúzáskor egészen a felszín közelében és rendkívül széles kanyarokat leírva kacsázik. Könnyű 5g-os tömegét az ellensúlyozza, hogy a dobáskor a farok részbe csúszó golyók kiváló repülési tulajdonságot adnak a 7cm-es kis testnek. Az áttetsző, narancsos üvegtestre festett ezüstös csíkozás pedig minden víztípusra kiváló.

Tíz óra után már nem akadt kapásom, de így is remek szórakozást nyújtott a fővárosi Duna, melyet bátran ajánlok akár munka előtt reggel, akár munka után este mindenkinek.

Szerző: bazuka1

6 komment

Címkék: duna balinok

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr672608145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-leprás 2011.01.24. 23:55:44

várjuk a következő(ke)t!
és ideje volna már megírni a jó kis régi sztorik mellé az újabbakat is! svéd, pó, delta, tt, bodrog...
sanyi is megmonta... a szél leveri! ;)
csílija
p

szasza73 2011.01.25. 13:41:42

@ex-leprás: üdv.....de miért ex? :))))

ex-leprás 2011.02.03. 22:41:07

szasza, szasza...
nem tucc te semmitsenem. minek is magyaráznám? :)

szasza73 2011.02.15. 13:12:46

@ex-leprás: ezek után csak LEPRÁS.....remélem ma is fish and chips volt ebédre egy kis ciderrel...:)))) De annyira hiányzol!!!!!!!!!:(((((
szasza

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.03.07. 22:59:30

Szia Bazuka!

Tavaly ősszel én is tettem egy próbát balinügyben a Petőfi híd lábánál. Pár óra leforgása alatt 3 őnt fogtam, bár nem voltak túl nagyok. Nagyon jól szórakoztam, csak kár, hogy kicsit szutyás a part. Idén mindenképpen kiváltom az éves jegyet a fővárosi szakaszra és megpróbálom kicsit jobban felderíteni a környéket...
Üdv.

Bogyó bácsi
pecazas.blog.hu
süti beállítások módosítása