Ma írtam egy levelet a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak.

Természetesen azt nem tudom, hogy ezzel, a Magyarországon meghonosodott gyakorlattal kapcsolatban történik e jogsértés, de az biztos, hogy igazságtalan! Nem véletlen, hogy például Olaszországban egy éves jegy 12 hónapig érvényes a kiváltás időpontjától. Kíváncsian várom a választ. Ha egyetértetek a problémával, akkor ti is tehettek bejelentést egy egyszerű regisztráció után az NFH fórumán. Íme a levél:

Tisztelt hatóság!
Kérdésem az állami horgász engedélyekhez váltható, vízkezelők által kibocsájtott területi engedélyekre vonatkozik.
Az ilyen engedélyek megváltásakor Magyarországon az rendszer alakult ki, hogy a napijegy, hetijegy, éves jegy nem a kiváltás és kifizetés pillanatától, hanem az azon szereplő nap vagy év 0. órájától érvényes. Tehát, ha egy napijegyet 18 órakor tudok csak kiváltani, akkor azzal csak éjfélig, tehát 6 órát horgászhatok. Ugyanígy egy éves területi jegyért december 20-án is meg kell fizetnem a teljes éves díjat, holott azzal csak 11 napot, december 31-ig horgászhatok.
Életvitelem és ragadozó halakra specializálódott horgászatom miatt (ahol az intenzív időszak az éjszaka-hajnal illetve az ősz-tél) hiába veszem igénybe a napijegyet 18-04 óra között csak 10 óra időtartamra (vagyis jóval kevesebbre, mint amennyire ez lehetőséget ad) mégis 2 napijegyet kell vennem. Az éves jegyet pedig csak október-február időszakra, csak 5 hónapra használom, mégis mindkét évre meg kell váltanom a jegyet. Ez a rendszer felettébb hátrányosan különbözteti meg azokat, akik hozzám hasonló módon szeretnének horgászni, holott a horgászrend szerint ezek a módszerek (éjszakai, téli ragadozóhalas horgászat) semmilyen hátrányos megkülönböztetésben nem részesülhetnének. Hova fordulhatnék ezzel a panaszommal?

Ez meg egy októberi sütyi, hiszen nem múlhat el bejegyzés hal nélkül!

sullo_kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr884883523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimmba 2012.11.01. 22:26:04

Szia Balász!
Értem,hogy mit mondasz és teljesen igazad is van. Én is hasonlóan vélekedek erről,de
szerintem itt nem lesz mostanában változás
ezzel kapcsolatban.
Ma hazánkban a horgászattal
kapcsolatos törvények sokszor ésszerűtlenek és eredménytelenek is.

A Tiszatavi csukák nagyon szépek,gratulálok hozzá!
Üdv. Gábor

horogasz 2012.11.03. 21:34:42

tök jogos felvetés. ráadásul ez a jegyrendszer még az autópályamatrica esetén is így működött(dik). amíg még volt olyan, a négynapost kiváltottam hétfőn este kilenckor, de nem péntek estig volt érvényes, hanem csak a kiváltás napján plusz az azt követő három napon, azaz péntek nulla óra egy perckor már nem használhattam.
próbálok más analógiákat keresni, de nehéz, mert a legtöbb esetben napi (nappali) terminusokat az inaktív éjszakai időszak választja el egymástól. például az állatkertbe sem mehetek vissza másnap reggel azzal a jeggyel, amit délután váltottam, ami nem helyes, de végtére is magyarázható azzal, hogy az adott nap véget ér amikor bezár az állatkert.
ellenben a horgászat 24 órás műfaj, az élővizek nem húzzák le a rolót, sőt az éjszaka az egyik főműszak.

a napi horgászjegyet váltók zöme ezzel együtt reggeltől estig horgászik. egyre több helyen már eleve ezt az időszakot fedi csak le a jegy (ha éjszakázni is akarsz, akkor válts éjszakai jegyet, ez az elv). sőt: alapból nincs is éjszakai peca, mert egyszerűen bezár a tó este hétkor, hatkor, napnyugtakor, és a halőr/tógazda hazamegy. ilyen helyeken persze hülyén nézne ki, ha azt írná a szabály, hogy a napijegy 24 órán át érvényes a kiváltástól, de tilos a horgászat 18 és 07 óra között. bár végül is, talán még így is érdemes lenne visszamenni arra a maradék félnapra...

szóval mindenképpen felkarolandó a téma!
javasolni kéne egy olyan megoldást, ami a napijegy intézményét 24 órás jegyre változtatja azokon a vízterületeken, ahol engedélyezett az éjszakai horgászat.

wolf666 2012.11.04. 08:43:36

Szia Balázs üdv újra a blogodon :-)
Régen nem olvashattunk új postot tőled.
A felvetésed jogos szerintem is ,itt csak összefogással ,lehetne elérni változást a régi és üzleti érdekeknek,megfelelő szabályozással szembe.
Lásd méret és mennyiségi, korlátozások ,halászat természetes vizeken stb.
De szerintem, amíg egyesület illetve nagyobb szerveződés nincsen az ügy mögött addig csak tündérmesékről álmodozunk,mint matolcsi és a főnöke.:-)
Ezzel én nem az észt akarom itt osztani ,távol álljon tőlem,nekem is sok minden piszkálja a csőrömet e kis hazában.
Sokára vagy soha nem fogjuk egy ,nem Amerikai csak egy Skandináv létformát elérni./sajnos/ Inkább az utóbbira tippelek.
Itt, a lobbi érdekek dominálnak ,a dolgozónak" kuss és fizess"rezsit ,áfát adót,adókat ,utazási költséget ,iskolai költség és lehetne napestig sorolni.
Ami itt kis hazánkba folyik az csak paraszt vakítás ,régen a vallással butították a népet ,most a politikával.
Akkor a papok és a nemesek éltek jól ,most meg lehet nézni ,hogy kik!?
üdv ASSZONY ISTVÁN /WOLFY/

bazuka1 2012.11.04. 11:21:14

Szia István!
Ha a személyi jogaink sérülnek, akkor nem kell egyesületi szerveződés a jogorvosláshoz. A demokráciának erre a fokára szerintem már szerencsére eljutottunk. Én csupán abban nem vagyok biztos, hogy van e jogom pattogni, ezért is írtam a levelet.

bazuka1 2012.11.04. 11:22:00

Szia Gábor!
Engem kizárólag akkor érdekel a kérdés, ha van jogi alapom arra, hogy a hátrányos megkülönböztetés miatt orvoslást követeljek. Ezért fordultam a Fogyasztóvédelemhez. Meggyőzni nem akarok senkit sem arról, hogy nekünk ez jár.

horogasz 2012.11.04. 12:24:37

sziasztok!
még annyit, hogy éves szinten szinte tuti, hogy nehezen kivitelezhető a dolog, mert könyvelésileg komplikálhatja a helyzetet, ha a szolgáltatás átnyúlik a következő évre.
ám, hogy nem a valóságtól elrugaszkodott balázs felvetése, azt jól mutatja, hogy a vasi szövetség idén nyártól egy augusztus 1-től az év végéig tartó kedvezményes területi jegyet kezdett forgalmazni. erre szerintem azelőtt még nem volt példa.

"Területi horgászjegy akció- hír kelt: 2012. július 25."
a hír itt látható, valahol az oldal alja felé (nem mellesleg egy hatalmas pinkai pisztráng van a híroldal tetején):
www.vasihorgasz.hu/aktualis/index.htm

üdv
p

wolf666 2012.11.04. 15:24:12

A felvetésed teljesen érthető és szerintem jogos is,kíváncsian várom a felügyelet válaszát ,
Ha érkezik tedd közzé ,ha nincsen akadálya.
Bár a személyiségi jogaink az elmúlt években drasztikusan sérültek, más területeken is.
süti beállítások módosítása