Olyan szerencsém volt, hogy szeptember végén idén másodszor is ki tudtam ugrani a közeli Blekinge megyébe egy kis csukapergetésre. 15 éve járok Svédországba horgászni és hála az égnek a helyzet változatlan. A víz óriási, a szél fúj, az eső esik... és a csukák nagyok!

img_20180926_152843.jpg

Vetés, aratás

2015.12.10. 21:00

Az a legnagyobb király, aki úgy tud szüretelni, hogy az ültetés, a nevelgetés fáradalmas éveit nem kellett végigcsinálnia. Sajnos – vagy szerencsére – én nem ilyen típus vagyok. Ott vagyok a vetésen keményen, de vigyázok a termésre és arra, hogy az aratásról ne maradjak le!

1.jpg

Óriási és dinamikus fejlődésen megy keresztül a Tisza-tó. A látványos infrastrukturális fejlődés magával hozta a látogatottság emelkedését. Mind e mellett sikerült a halállományt is megőrizni, sőt talán erősíteni. A nagy kérdés csak az, kell e ez nekünk? Megnéztük…

1_4.jpg

Nem lett készen a motorom. Ez különösen azért bosszantó, mert a héten volt időm bőven délutánonként a Dunára látogatni. Ki kellett választanom egy olyan helyet, amit evezve is bevállalhatok. Végiggondolva az ismert szakaszokat egyetlen ilyen terület jöhetett szóba. Amikor nekivágtam, még nem tudtam, hogy milyen türelem-játékba kezdek.

1_600.jpg

Októberi süllők

2015.10.28. 21:42

Nemrégen még úgy éreztem, a svédországi csukázásoknál nem létezik számomra nagyobb horgász élmény. Mégis amikor a Dunán a tegnapi langyos októberi naplemente után beállt a sötétség és a gumihal lassú ejtésébe belependített egy súlyosabb süllő, azt éreztem, hogy ez az, ami felülmúlhatatlan.

dsc_8281_v1.jpg

Szerző: bazuka1

4 komment

Címkék: duna süllő gumihal

Nem tehetek róla. A magyarországi horgászatok nem hagynak bennem olyan nyomokat, mint a svéd vizeken esett kalandok. Még akkor sem, ha igazából nem történt semmi különleges… csak fogtunk néhány csukát.

0.jpg

Május végén újabb rövid, kiscsoportos kiruccanást szerveztem Svédországba. A fő feladat ezúttal András fiam és Boci barátom beavatása volt a Balti-tengeri csukázásba. Jelentem, a küldetést teljesítettük: újabb két „fertőzött” került a csapatba… és persze ezúttal is akadtak tanulságok.

1_csalik1.jpg

Mivel lapletöltési adataimból tudom, hogy ezeket a svéd bejegyzéseket gyakorlatilag senki sem olvassa, ezért bátran írtam le benne olyanokat, amik sérthetik a felületes olvasó magyar érzületét vagy a büszke horgász önérzetét. Ha valaki mégsem riadna meg a rengeteg karaktertől, akkor azok számára hangsúlyozom, hogy véleményem a rablóhalas horgászat szemüvegén keresztül fogalmazódik meg. Mellesleg a cikkben található néhány nézegetni való kép és csukafogásra használható gondolat is.

pano_20140925_175031152.jpg

A tökéletes wobbler

2014.11.30. 18:10

Hetek óta próbálkozom eltalálni, hogy milyen csali volna a legmegfelelőbb a mostanában meghorgászott dunai partszakaszra. Lehet, hogy ma megtaláltam az üdvözítő megoldást…

0_DSC_6903_pic_600.jpg

Szerző: bazuka1

3 komment

Címkék: duna süllő wobbler

Apraja, nagyja

2014.11.20. 19:30

Mondja meg valaki, hogy mi történik! A „tízből három” törvényét a kezdeti években simán elfogadtam a Dunán. Később gyűlt a tapasztalat és ezzel párhuzamosan az eredményességi mutató is inkább a 4-5 sikeres napra fordult át 10 kirándulásból. Talán nem korai kijelentenem, hogy ami idén ősszel zajlik a Dunán az eddigi életem során példátlan.

1_DSC_6846_pic_600.jpg

Szerző: bazuka1

10 komment

Címkék: duna süllő gumihal

Gyorstalpaló szezonkezdet

2014.10.19. 16:01

Az elmúlt 15 évben egyszer álltam ilyen jól a szezon-kezdet elején süllőből. Igaz abban az évben – 2009-ben – egy jól sikerült svédországi gumihalazós hét dobta meg a számokat. Idén nem kellett skandináv túra a rekord számokhoz.1_6694_600_pic.jpg

Az első munkanap

2014.01.03. 16:15

DSC_4606_pic.jpgJanuár első munkanapja és nemhogy hó nincs, de még a fagyokba sem kóstolhattunk bele igazán az idei télen. Mondjuk ez most kedvezően érint, hiszen a tarkómba támadó hajnali szél még így is kellemetlen. Az órámra nézek: van még 40 percem, aztán muszáj indulnom... halak húzzatok bele!

Szerző: bazuka1

3 komment

Címkék: duna süllő csuka gumihal

BÚÉK 2014

2014.01.01. 10:11

s1_1_pic_kicsi.jpgA karácsony előtti eseménydús napoknak meglett a böjtje. Egymás után három alkalommal kellett kapás nélkül regisztrálnom horgász délutánjaimat. De, hát ugye "addig jár a korsó...

Szerző: bazuka1

5 komment

Címkék: duna gumihal

Szarvas helyett

2013.12.23. 22:16

IMG_20131223_151004_pic_kicsi.jpgA parton sétáltam reggel a kutyával és olyan szép volt a Duna, hogy a megérkező melegfront ellenére nem tudtam elképzelni, hogy ne adjon ma is halat. Az esti peca mellett szólt az is, hogy a karácsonyi vendégek közül többen is jelezték: nem szeretik a szarvast, amit ünnepi fogásként terveztünk az asztalra tenni. Jó alternatívának tűnt a süllő a finnyásoknak...

Szerző: bazuka1

1 komment

Címkék: duna gumihal

karacsony_1.jpgA közeledő front betörés ellenére tegnapelőtt és tegnap is sikerült egy-egy kis süllőt fognom a Dunán. Úgy látszik, a megállapodó vízállás még megajándékoz minket néhány kószáló kisebb egyeddel, legalábbis ezen a szakaszon. A mélyebb lassú pályákon egyáltalán nem volt kapásunk, viszont a közepesen áramló 2-3 méter mély töréseken fogtuk az elmúlt 4 alkalommal mind a 6 süllőnket, és természetesen alkonyatkor, tehát javaslom, hogy most inkább az ilyen részeken és ekkor keressétek a halakat. A csali 8-10 centis gumihal volt minden esetben.

Ha pedig inkább a karácsonyi készülődést választjátok az sem baj! Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Szerző: bazuka1

Szólj hozzá!

Címkék: duna gumihal

Jobbparti party

2013.12.16. 00:29

1.jpgAz igazi horgász nehezen tudja magából kiölni ragadozó énjét. Az élet minden területén próbál kapcsolatot teremteni szeretett hobbijával. Kutyasétáltatás közben én is ígéretes süllős pályákat kerestem... és találtam...

Szerző: bazuka1

Szólj hozzá!

Címkék: duna gumihal

Novemberi holdtölték

2013.12.08. 20:01

1aa.jpgNem sok időt töltöttem novemberben a vízen. Az időjárás és a vízállás pedig nem volt rossz, igaz az áradás a legrosszabbkor jött, de a szokásos novemberi holdtöltét övező pár napban "felettem" és "alattam" is fogtak kapitális süllőket. Nekem azonban többet kellett volna a harcmezőn lennem ahhoz, hogy fel tudjak mutatni valami érdemlegeset. Az a kevés alkalom, szerencsémre amikor lejutottam a Dunára, mégis mindig hallal ajándékozott meg...

Szerző: bazuka1

1 komment

Címkék: duna süllő

Megérdemeltem!

2013.11.12. 14:40

zivatar_sullo1.jpgAzt hiszem, ez életem legjobban megszenvedett süllője. Eddig ezt a címet egy 2004-ben fogott májusi, szelidi-tavi 40 dekás jószág viselte, de most megdőlt a rekord. A múlt héten a novemberi zivatarban, 6-7 fokos hidegben, töksötétben, végig szakadó esőben, 60km/h-ás ÉNY-i szélben, a háborgó Dunán 3 órát szenvedtem egyedül a csónakos horgászattal, míg végre volt egy kapásom. Az eredmény ez a soványka csemege-süllő. A fogás után is még kitartottam egy órát, aztán haza indultam. Szarrá ázva, fázva és a szélviharos éjszakában a gumicsónakommal küzdve, hogy felgyötörjem az autóm tetejére, arra gondoltam, hogy elég nehezen tudnám civileknek elmagyarázni, hogy ebben mi a jó... Magamnak is muszáj bevallanom, hogy nem volt egy élvezetes peca, de hogy emlékezetes marad örökre, az biztos!

Szerző: bazuka1

1 komment

Október, nyár, Tisza-tó!

2013.11.04. 21:06

1_feny_viz_csuka.jpgSzinte menetrend szerint érkezett a nyárias meleg október végén. A vízeresztés előtti hagyományosan jó időszakot próbáltuk meglovagolni barátaimmal a Tisza-tavon. Bár a rendkívüli időjárás nem hozott ideális állapotokat a csukázáshoz, azért kedvenc vizünk így sem hazudtolta meg magát.

Bár a profi horgász-videók készítéséről már csak álmodozni merünk, és a legutóbbi svéd túra célja sem a forgatás volt, ugyanis sajnáltuk volna a horgászatot ezzel nehezíteni, mégis a technika szélsebes fejlődése és a felvételek elkészítésének egyszerűsége néhányszor elcsábított minket és előkaptuk a mini videokamerát. Ami nem is igazán kamera, hiszen az én kínai mobil telefonomról beszélünk, amit természetesen képességei ismeretében vásároltam 5 hónappal ezelőtt. Hétköznapi munkám alatt kiválóan szolgál és most szabadidőm eltöltésébe is új örömöket varázsolt. A kis eszköz nagyon a szívemhez nőtt, főleg azok után, hogy megnéztük a vele forgatott filmeket, fotókat. Természetesen a szél miatt sokszor zavaró a hang, de ez is könnyen kiküszöbölhető lenne egy apró szélvédő szivacs segítségével. Erre még nem készültünk fel a horgászat előtt, de így is remek kis jeleneteket tudtunk rögzíteni emlékül.

JiayuG2S.JPG

Egyet közzé is teszek, amely egy nagyon ígéretesnek tűnő kisebb öböl bejáratánál készült. Bár a felvételek minősége a vágás során végzett tömörítések és konvertálások miatt elég sokat csorbult, de remélem, hogy még így is ad némi élvezetet.

Szerző: bazuka1

3 komment

Svéd tavasz 2013

2013.05.21. 01:29

A szokatlanul késői olvadás után Svédországban is gyorsan utolérte magát a természet. Május közepére helyreállt a rend és a nádas is sarjadni kezdett. Sajnos az ívás előtti éhes időszakban nehéz lett volna horgászni a jég miatt. A hónap eleje pedig lassan hozta csak meg a csukák étvágyát. Két hét után azonban ideális időjárás és rengeteg éhes csuka várta, hogy leteszteljük legújabb csalijainkat és felszerelésünket.

PANO_20130516_134221338.jpg

Négyévszakos november

2012.12.02. 21:12

1_bor.jpgEz az év megint szép novemberrel ajándékozott meg minket. Volt benne szinte minden évszak. A hónap kezdetén a klasszikus párás ősz után szinte nyárias majd tavaszias időjárás is meglepett minket. Az utolsó napokban pedig már a télies hideg is beköszöntött. Szerencsére ez a színes hőmérsékleti paletta nem zavarta a süllőket a táplálkozásban. Sokan panaszkodnak és én is mostanában kevesebbet tudok horgászni, mint szeretném, de azért idén is adott a Duna, talán még többet is, mint érdemelnék.

Szerző: bazuka1

3 komment

Címkék: duna süllő gumicsalik

Ma írtam egy levelet a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak.

Természetesen azt nem tudom, hogy ezzel, a Magyarországon meghonosodott gyakorlattal kapcsolatban történik e jogsértés, de az biztos, hogy igazságtalan! Nem véletlen, hogy például Olaszországban egy éves jegy 12 hónapig érvényes a kiváltás időpontjától. Kíváncsian várom a választ. Ha egyetértetek a problémával, akkor ti is tehettek bejelentést egy egyszerű regisztráció után az NFH fórumán. Íme a levél:

Szerző: bazuka1

7 komment

Újra és újra meggyőződhetünk, hogy a nagy felhajtással kísért "tiszatavi vízeresztés" helyett a horgászok és a halak is sokkal jobban járnának, ha minden maradna az eredeti állapotban. tto_5.JPG

Szerző: bazuka1

3 komment

Címkék: csuka tiszató

Tavaszi pisztrángsügerek

2012.05.07. 11:22

Április utolsó hétvégéjén, egyik barátunk és a gyerekek unszolására lelátogattunk Délegyházára. Tavaly nem sikerült lejutnunk, de most kíváncsiak voltunk, hogy működik e még a pergetés pisztrángsügerekre, és hogy mennyit változott az állomány.

Szerző: bazuka1

7 komment

Címkék: feketesügér