Négyévszakos november

2012.12.02. 21:12

1_bor.jpgEz az év megint szép novemberrel ajándékozott meg minket. Volt benne szinte minden évszak. A hónap kezdetén a klasszikus párás ősz után szinte nyárias majd tavaszias időjárás is meglepett minket. Az utolsó napokban pedig már a télies hideg is beköszöntött. Szerencsére ez a színes hőmérsékleti paletta nem zavarta a süllőket a táplálkozásban. Sokan panaszkodnak és én is mostanában kevesebbet tudok horgászni, mint szeretném, de azért idén is adott a Duna, talán még többet is, mint érdemelnék.

suger_montage.jpg

A dunai horgászatokat még egy kis állóvízi kalanddal is megfűszereztük a hónap elején, és egy pilisi kisebb tavon tesztelgettük a gumikat Attilával. Nagyon sok kisebb süllőt és szebb sügereket fogtunk. Szinte azonnal megtaláltuk a halakat a helyi útmutatás alapján, és számolatlanul gyűjtöttük a kapásokat, de valahogy végig rossz érzésünk volt, és gyakorlatilag egy óra alatt meguntuk a dobálást, hiszen semmilyen kihívást nem éreztünk ebben a horgászatban.

sutyi_montage1.jpg

Még akkor este hazafelé autózva sietve leugrottunk a legközelebbi Duna partra, hogy a "bűntől megtisztuljunk". Természetesen nem fogtunk semmit a folyón, de valahogy mégis jobban éreztük magunkat.

duna_montage2.jpg

Az igazán izgalmas az idei őszben nem is a süllőfogásokban rejlik, hanem abban a tényben, hogy sokféle helyen, sokféle szakaszon keresgélek a Dunán. A felderítés célpontjai az eddig is bevált lelassuló, megmélyülő részek, amik a parti kövezésekkel párhuzamosan alakultak ki. Persze kiterjesztettük az úttörő munkát néhány öbölre is különös tekintettel azok torkolatára.

duna_montage1.jpg

Öt különböző területen sikerült halat fognom eddig és többször is érezhettem, hogy az ismeretlen helyen, saját tapasztalataimból felderített és megfogott süllőnek - még ha kisebb is olykor - mennyivel jobban tudok örülni, mint az agyonhorgászott, unalomig kiismert pályákon elejtett nagyobbaknak. Persze néha én is visszatértem az elmúlt évek alaposan megtanult szakaszaihoz, de már szinte csak azért, hogy teszteljem mit is adnak a jól bevált helyek, amikor mondjuk egy új területen nincs fogás. Sokszorozza örömömet, hogy idei legnagyobb süllőmet is egy új felderítésen fogtam. A hely kiválónak tűnt, amikor rátaláltam. Már az első alkalommal fogtunk rajta Attilával 3 kisebb egyedet. Sajnos ezt 6 betlis nap követte, míg egy hajnalon végre nyakon csíptem rajta egy 5 kiló körüli példányt. Tesztelésből másnap hajnalban a régi bevált szakaszokat néztem át és ott is fogtam, de nem olyan darabosat. Kimondható igazság a Dunán, hogy ha nincsenek nagy különbségek a vízállásban, akkor egyes harapós időpontokban a felső- a középső- és az alsó-Dunán is fogják a ragadozókat.

sutyi_montage2.jpgA vízállással szinte egész novemberben szerencsénk volt és a folyamatos, lassú apadás tiszta, átlátszó vízzel ajándékozott meg minket, ami szintén növeli véleményem szerint az esti és hajnali időszakban a harapó kedvet. A néhány hajnali portya mellett természetesen idén is az este a favorit. A napnyugtát követő 1 óra még most is viszi a prímet.

sutyi_montage3.jpg

Külön öröm, hogy a csónakos helyek mellett találtunk partról is megdobálható részeket, így akkor is tudok végre horgászni, ha kevesebb időm van, vagy ha rosszabbak az időjárási körülmények. A parti horgászat mindig kisebb lehetőségeket rejt, de kényelmesebb és néha nekem is jól esett, hogy nem kell a rengeteg csónakhoz szükséges felszerelést magammal hurcolnom és összeszerelnem. Furcsa hiányérzetem támadt, amikor regisztráltam, hogy mindössze egy bottal és egy hátizsákkal kell lebaktatnom a partra.

parti_montage1.jpg

Régen horgásztam partról, és most valahogy kifejezetten jól esett az a hangvétel, ami a parti horgászok között alakul ki. Talán szűkösebb lehetőségeik okán, de szolidárisabban, nyitottabban viselkednek, mint a csónakosok, akik mintha irigyebbek, ellenségesebbek lennének egymással. Azért az igazi kihívás még mindig a csónakos peca marad.

parti-montage2.jpg

Remélem a december is hasonlóan jól alakul, és akkor már talán szebb halakról is beszámolhatok. Mindenkinek jó fogást kívánok a télre!

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr1004943603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steveolson · http://steveolsonhun.wordpress.com/ 2012.12.04. 09:12:36

A sügér azért ott van a szeren, még ha nem élővízen fogtad is. Szépek a süllők is.

jimmba 2012.12.04. 23:41:00

Szia Balázs!
A tavak iránt én is így érzek.
Ezért nem is járok semmilyen tóra pergetni.
Az élővíz az igazi.
Gratulálok a halakhoz,nagyon szépek!
Üdv. Gábor

Földesi Gábor 2012.12.06. 14:59:22

Szervusz Balázs!

Még nem ismersz, Földesi Gábor vagyok, és ezennel neked ajándékozom a 2012 Horgászblog Díjai közül az egyiket, a rám ruházott hatalomnál fogva.

Részleteket a www.foldisfly.blogspot.com oldalon olvashatsz. :)
Gratulálok a horgászataidhoz!

Üdv.!