A tökéletes wobbler

2014.11.30. 18:10

Hetek óta próbálkozom eltalálni, hogy milyen csali volna a legmegfelelőbb a mostanában meghorgászott dunai partszakaszra. Lehet, hogy ma megtaláltam az üdvözítő megoldást…

0_DSC_6903_pic_600.jpg

Kedvenc műcsalim a gumihal, ez nem is vitás. A legpontosabban és a leghosszabb zónában tudjuk vele ingerelni a süllőket a fenék közelében. Vannak azonban helyzetek, amikor talán létezik jobb megoldás is. A terelőlapkás wobblerek fegyvertáramban elkezdtek méltánytalanul alacsony rangsorba kerülni. Annyira, hogy 2-3 éve szinte nem is használom őket. Egyedül csak a nyári, felszín közeli, folyóvízi pergetések alkalmával kerültek elő süllős kövezéseken, part menti éjszakai harcsázások idején, no, meg a balinozások alatt, de ezeket a műfajokat eléggé hanyagoltam a közelmúltban.

DSC_2654_600.jpg

Úgy adódott, hogy mostani kedvenc helyemen egy 2,5-3 méter mély, 40-50 méter hosszú zátony-törésen muszáj volt újra a wobblerekhez nyúlnom. A hely természetes jellegzetessége, hogy a meder felé erősebb, míg a part felé jóval gyengébb a sodrás egészen langó, álló vízzel, néhol visszafolyásokkal. Amelyik gumihal a sodrás szélén tökéletesen emelgethető, az az elvágó vízben már több helyen is túlságosan nehéz, gyorsan talajt ér, elakad, szántja a medret. Ha pedig könnyebb fejre váltok, akkor a húzósabb vízben nem tudom a fenékre tenni a csalit. Emiatt állandóan cserélgetnem kellett a fejeket. Adódott a megoldás, hogy ha mindkét területen a fenék közelében akarom kelletni a csalit, akkor a wobblerekhez kell nyúlnom.

DSC_2683_600_1.jpg

Az élet kevés területén törekszem a tökéletességre, de itt nem ismertem megalkuvást. Gondoltam itt az egész ősz, hogy megtaláljam az üdvözítő darabot. A kritériumok, amiknek meg kellett felelnie a kiválasztottnak:

  1. rendkívül lassú bevontatásnál is jól veressen
  2. nagy sodrásban se veresse túl magát
  3. viszonylag messzire legyen dobható
  4. rövidtávon érje el a 2 méter körüli mélységet
  5. ne törjön mélyebbre 2,8-3 méternél
  6. tetsszen nekem, szeressen engem és a horgászbotom (szín, forma, tömeg, mozgás, ár)

 

A próbálgatások természetesen a raktáramban található Rapalákkal, kezdődtek, majd kiterjedtek egyéb típusokra, mígnem meg kellett állapítanom, hogy a japán termékek az igazi királyok e téren is, nem véletlen a horribilis vételáruk. A 15-20 kipróbált csali többsége legfeljebb 3 pontot tudott teljesíteni a fenti 6-ból. Alant leírom, hogy melyik csalival mi volt a gondom.

DSC_6931_mix_600.jpg

Rapala SR5, SR7, SR8, SR9

Bár ezzel a csalival fogtam életem legtöbb süllőjét ide mégsem tudtam adaptálni. Legfőbb hibája, hogy gyorsan emelkedik, ezért a megállításkor, lassú húzáskor egyre feljebb jön. A kisebbek nem érték el a kívánt mélységet, a nagyobbak szántották a feneket. A sodrásban nagyon jól veretnek. Rendkívül rosszul dobhatók, nem repülnek, átfordulnak, felakadnak, sérülékenyek. Kövezéseken, suttogós helyeken viszont nagyon jók lennének.

DSC_6922_600.jpg

Mata Shure Catch

Ha ebből volna egy kicsit mélyre törőbb változat, akkor hamar megtaláltam volna az igazit. Így is lemegy másfél méterre, ezért fogtam vele még ősz elején, de a lassú álló vízben ez sem volt jó, mert bár jól veretett, erős felúszó jellege miatt nem lehetett mélyen tartani.

Chervy Cselle

A Mata után jött az ötlet, hogy ezt is bevetem. Imádom, mert hamar életre kel, nem emelkedik gyorsan, és a sodrásban is csak nagyobb amplitúdóra vált, de teszi a dolgát. Sajnos azonban nem megy elég mélyre.

DSC_6942_mix_600.jpg

Ugly Duckling 9 sinking

Sajnos csak ütemesebb húzásra kezd el mozogni, akkor viszont nagyon jól kelleti magát és kellő mértékben tör mélyre. Bután süllyed, emiatt a megállításokkal nem lehet játszani, bár lehet, hogy van, akinek bejön én nem találtam vele összhangot.

DSC_6906_mix_600.jpg

Rapala TD7

Kövezéseken használt régebbi favoritom. Tökéletes lenne, ha nem fából volna és lassabban emelkedne vagy lebegne, de igazából ez csak kötözködés, mert ha őszintén bevallom, akkor valami újra vágytam . TD9-cel és TD7-tel is fogtam egyet-egyet a próbálgatások alatt. Persze marad ez az egyik kedvencem, bár az erős sodrást csak közepes mértékben tolerálja.

Rapala MR07, MR09

Nem megy elég mélyre, nem jól dobható, sodrásban kicsit hisztizik, főleg a nagyobb változat, ami pedig mélységben jó lenne. Valamiért nem tetszik a mozgása, ezért nem szívesen használom.

DSC_6937_600.jpg

Rapala Xrap Deep 08

Majdnem jó. Sodrásban fincsi, langóban viszont kicsit kevés, merülésben kicsit sok. Gyakran felakad a horog dobáskor. Valamiért ezt sem szeretem igazán, pedig tényleg újat hozott rapaláéknál.

DSC_6940_mix_600.jpg

YoZuri Crystal Minnow Deep Diver 9F

A legolcsóbb japán csalik egyike, de már hozza a keletiek formáját. Nagy lapkája ellenére sodrásban is teszi a dolgát. Lassú húzásnál is szélesen rázza magát. De, ha nem vigyázok, árkot húz a mederben. Pedig 4-4,5-es állóvízben faja volna.

DSC_6926_mix_600.jpg

Megabass Flap Slap Diving

Külön kategória! Egyetlen hibája, hogy túl mélyre megy.

DSC_6909_mix_600.jpg

Pontoon 21 Greedy Guts 66F MDR

Sokat vártam ettől a csalitól, de bevallom egy kicsit csalódtam, amikor az erős sodrásban nem tartotta az egyensúlyát és kifordult oldalra. Lassú és közepes vízen viszont tökéletes! Viselkedésre nagyon hasonló a TD-7-hez, de finomabban veret, nem csóválja magát annyira, és sokkal jobban repül, no meg szerencsére nem fából van.

DSC_6913_mix_600.jpg

Jackall Squirell 76SP

Nagyon királyul billeg és kacsázik elég nagy amplitúdóval, de nem megy elég mélyre, és lassú behúzásnál megdöglik.

DSC_6912_mix_600.jpg

Zip Baits Rigge 56F, 70F

Fantasztikus folyóvízi wobblerek, gyors, finom kis veretéssel. Kell nekik a sebesség. Párhuzamkövezéseken vízközt lehetne velük tarolni, de nekem mélyebbre kell mennem. A 90F lehet, hogy jó lenne, de az nekem nincs. Az 56F horgai nem süllő-állók.

DSC_6907_mix_600.jpg

Jackall Squad Shad 65

 

Nem megy elég mélyre, egyébként nem tudnék belekötni. 1,5m-en tökéletes lenne.

 

DSC_6953_mix_600_1.jpg

Zip Baits Orbit DR 80SP

A győztes, a tökéletes. Repül, mint a nyílvessző. Minimális mozdításra is életre kel. Gyors vízben finoman tekereg, lassúban kecsesen imbolyog. Nem tudtam medernek ütni, de mégis ott ment, ahol kell (Szerintem valahol 2,2-2,5m között). Lebegő tulajdonsága folytán megtartja a lehúzott mélységet és még a jerkelésre is jól reagál.

DSC_6952_mix_600_2.jpg

Egyensúlya kikezdhetetlen. A felépítése és a horgai elbírnának egy nyolcas matuzsálemmel is. Jó tudom, véletlen, de fél óra eseménytelen gumihalazás után a második dobásra fogtam vele egy kettőhuszast. Erre a pályára innentől általános vízállásnál elég ez az egy csali!

1_DSC_6889_pic_mix_600.jpg

Próbálgassatok, vásárolgassatok, cserélgessetek! Tökéletes wobbler márpedig létezik! Csak éppen az a baj, hogy mindegyik vízhez, mindegyik bothoz, mindegyik kézhez más a tökéletes… ezért is van ezer féle belőlük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr836945877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fishhead 2014.12.05. 12:47:40

Szépen zakatol az idei szezon, látom. Kicsivel lejjebb picit akadozik, de a hétvégi telihold csak meghozza a halat. Napokban már beesett egy 4,52 kg-os, izgatottan várom a következő napokat. Gratulálok! :) Soma

asp01 2015.10.16. 16:34:43

Szia!
Ha nem tolakodó a a kérdésem, megtudnád mondani hol szerezted be ezt a típust? Néztem, de ebből a színből nem találtam és ezt a mélyretörő változatot se :(

Köszi!
Dani

bazuka1 2015.10.19. 18:32:06

Szia Dani!
Az ebay-en vettem. üdv
süti beállítások módosítása