Szeszélyes hajnalok

2012.01.01. 10:00

A téli iskolai szünet idején és az ünnepek alatt sokkal több időt szerettem volna tölteni a családommal, gyerekeimmel. Ezeket az együttléteket nem szívesen áldoztam volna fel a horgászat miatt. Kínálkozott viszont egy kézenfekvő megoldás, amely esetén az egész napom szabad marad és horgászni is jó eséllyel tudok. Sokak szerint a hajnali pergetések egyébként is néha még tartalmasabbak és eredményesebbek is az estieknél. Ezt a tételt én is tudtam, de elég régen nem volt rá lehetőségem, hogy igazoljam is.

A tétel bizonyításában két segítségem is akadt, hiszen Máté iskolai szünetét, Boci pedig szabadságát töltötte és mindketten elég elvetemült horgászok ahhoz, hogy szívesen áldozzanak be egy-két szunyókálós reggelt a sötét, hideg, nyirkos hajnalokért. Sajnos a Duna vízállása nem dolgozott nekünk. Átmeneti időszakot éltünk. A víz megemelkedett és az áradás tetőzésekor már hordalékos lett és meglehetősen be is barnult, ami soha nem jelent jót. Lehetőségeink úgy adták, hogy az árhullám vége felé és tetőzésekor is vízen voltunk. A hajóforgalom rettentően megerősödött. Az Apatinnál megragadt és felszabadult uszály-sereg mostanában érte el a vonalunkat és volt, hogy konvojban vonulva szomorították az életünket.

Mint minden dunai horgász, én is már régen megszoktam a hajóforgalmat, de ez néha nekem is sok volt, azonban ami még fontosabb, hogy szerintem némi kihatással is van a partközeli halak aktivitására is. Az időjárás és a hold állása sem volt kedvező. A mélyebb vizeket horgásztuk továbbra is, mint az előző héten. Az első alkalmat három finom kapással, a másodikat már csak két pöccintéssel úsztuk meg, de ezek vélhetőleg kisebb süllők lehettek és még nekik sem kellett a csali igazán.

Nem volt más hátra várni kellett egy kicsit a változásra. Három reggelen pihentettük a pályát, de az év utolsó napkeltéjét már a folyó hátán szerettük volna végignézni, és bizakodva szálltunk vízre Bocival. A levegő fagypont közelinek ígérkezett, így használhattunk fonott zsinórt is bátran. A folyó szépen tisztult. A korábbi 30-40 centis beláthatóság 60-70 centire változott, és az áradás miatt több mint 1 fokot emelkedett is a vízhőmérséklet. A mérsékelt északi szél pedig csak közérzetünket rontotta, a kapási esélyeket nem. Ennek megfelelően még vaksötétben, izgatottan vetettünk horgonyt az első helyen. Amíg én szöszmötöltem Boci már a második dobás közepén járt. Kicsit lehangolva vettem tudomásul, hogy még nem fogott, és én is megdobtam az elsőt. Tökéletesnek tűnt a fej kiválasztása. Még az autóban arról beszélgettünk, hogy ki milyen magasra pöccinti el a fenéktől a csalit. Épp azon tűnődtem, hogy az enyém, olyan 40-50 centit ugorhat. Emelés után egy-két-há… majd egész finom koppanás, a csali leért. Emelés, egy-két… durr! Megébredt a zsinór vége. A szép kettő fölötti süllő alulról, kívülről akadt a kopoltyú közelében. Ezt a furcsaságot már sokszor megfigyeltük. A határozott, klasszikus ejtős kapás ellenére a horog nem a süllő szájában van, hanem kívülről az áll közelében vágódik be. Nem találok rá magyarázatot, de egyszer egy víz alatti felvételt baromira megnéznék, hogy mi történik ilyenkor. Ha a koppintást a hal harapása okozza, akkor hogyan kerülhet az álla alá a horog? Volt olyan napunk, amikor szinte csak ilyen akadással kapott a süllő. Talán az történhet, hogy az állat ráharapva lerántja a csalit, majd rögtön megijed és elengedi, ilyenkor a csali a feje alatt van, és én ekkor vágok be kicsit késve és az állába akasztva a horgot. A lényeg, hogy csónakban volt egy szép halunk. Azt hittük, hogy szétbarmolta a vizet, de a következő dobásra megint jó kapást kaptam, és fáraszthattam az újabb darabosabb kétkilós jószágot. Korai volt az öröm, mert a csónak közelébe érve kirázta a horgot. Ez az újabb felhajtás, azonban már tényleg sok lehetett a környék élesebb fülű lakóinak, mert a következő negyedórában már nem volt jelentkező. Odébbálltunk. És jól tettük.

Még mindig sötét volt, de már derengett. Előbb nekem, majd Bocinak volt egy bökése, de hisztisnek tűntek a halak. Finomítottam a fejen és csalit is váltottam. Finnyázás esetén ez néha beválik. Most is! Jó kapás érkezik szinte már a csónak alatt, majd a kis 70 dekás siheder a csónakban ficánkol. Csali csere. Sokáig semmi. Cserélgetek tovább. Jól súlyozott fejek kellenek, hogy ne zuhanjanak, finoman érkezzenek le. Legyen egy twister! Ritkán használok twistert és éppen ezért most fokozottan bízom benne. A második húzásra meg is érkezik egy szép kapás, a tettes egy pofás másfeles. Kel fel a Nap, egyértelműen ez a kaja-idő.

 

Felbuzog bennem az önbizalom, talán most végre fogok drop-shottal is. Két éve próbálgatom, de még kapásom se volt rá soha! Most a negyedik áthelyezésnél rezegtetem, amikor elnehezedést érzek. El se hiszem! Drop-shot kapás! Pufff, bevágok, és hamar előttem is a jó kilós halacska. Éppen vezetném kézhez, amikor elszabadul. Sebaj, legalább szüzességemet sikerült megtörnie.
Sajnos ez jelentette fogásaink végét. Pedig tovább keresgéltünk, és még egészen világosban, a nagyon mély részeken volt Bocinak és nekem is gyenge koppintásunk, de úgy látszik, hogy az igazi bátor támadásokhoz kell az a bizonyos egyórás táplálkozási időszak, ami felülírja a ragadozók kötelező óvatosságát. Ezzel együtt remek reggelt könyvelhettünk el. 5 Süllőt fáraszthattam és mellé még több kapás is mutatta a halak tartózkodási helyeit. A szél feltámadt, de a Nap csodásan kisütött, hogy felmelegítse átfagyott csontjainkat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A korábbi borús, ködös, betlis reggelek után most ragyogó idővel és halakkal búcsúzott tőlünk a folyam. Méltó volt ez a szilveszteri horgászat az egész évhez. Jöhet a folytatás!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr113510724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalompista 2012.01.01. 11:22:42

Pénteken is jó volt a reggel, de egy körül volt egy második menet is. Ritka gyorsan tisztult vissza a víz.

mr.salmon 2012.01.02. 16:46:45

Szia!
Eddig nekem sem sikerült kapást elérnem ds-sel, pedig a tiszta vízben látom, hogy baromi jól mozog a gumi... remélem idő kérdése nálam is!
Kérdésem: milyen megfontolásból tűzöl korongfarkú gumit a ds horogra? Az áramlás mozgatja pluszban?
Köszi és hajrá, csak így tovább!

bazuka1 2012.01.02. 17:42:26

Szia Lazac!
Úgy-úgy biza.
Két ds végszerelékem van bekészítve az egyik Fin-S fish, a másik meg ez a kis korongfarkú Shaker, amivel fogtam. A korong farkút olyan helyen használom, ahol van egy kis áramlás, mert egy homokzátonyon átlátszó vízben leteszteltem és gyilok, ahogy mozog! Nem is értem, miért nem fogok vele többet!

matistra 2012.01.02. 23:09:51

Hello Balazs es BUEK,
mindig furcsa volt szamomra, hogy kizarolag gummihalas fotokat lattam eddig töled. En majd kizarolag DS-sel, az utobbi fel ev ota gyakorta T-Riggel fogom a tüskeseket. Ok, nem a dunan. De el nem tudom kepzelni hogy nem müködik a folyon. Plane a mostani lelassult evszakban. Es ne haragudj, de DS alatt, mint talan elözö hozza szolok is, en mast ertek.
Amugy tuti ez a blogod, csucs fotok, allati ragadozok...

bazuka1 2012.01.03. 11:08:14

Haliho Matthias!
Regen nem hallottam rolad. BUEK neked is! Te mit ertesz DS alatt? Nekem fluocarbon eloken DS olom, folotte 30-50 centire egy standout DS horog es azon valami gumicsali. Es ezt rezegtetem a feneken athelyezgetve kis szunetekkel. A lenyege a vertikalis rezgetes es az hogy a csali egyhelyben is mozgathato az alatta levo eloke szabadsagat kihasznalva, szerintem nem a csali hatarozza meg a modszert. Ehhez minimum 4-5 meteres melyseg kell, ami meg nalunk ritka. Persze tobbnyire drop-shotnal nem korongfarku gumit hasznalnak, mint ahogy en is csak ritkan, de lattam mar a neten nagyon sokfele csalival ezt a technikat. Egyebkent a Camo-tackle-en is talalsz a kifejezetten DS-re ajanlott köderek kozott korongfarku csalikat ( pl.KEITECH easy shiner). Sodrasban kioblosodik kifeszul az egesz szerelek es a Fin-S fish szeru villasfarku valtozatok nem mozognak olyan jol, mint a kis korongfarku egyedek, ezert gondoltam, hogy egy kicsit "magyarositom" a viszonyokhoz a DS-csalit. Raadasul a hagyomanyos ds-csalikra soha meg nem volt kapasom. De lehet, hogy valamit rosszul csinalok. Nalatok ennek sokkal nagyobb multja es iskolaja van! Arrol nem is beszelve, hogy a csalik es modszerek kozti kulonbseget is sokkal jobban tudjatok tesztelni napi 20-30 kapason! Te mit ertesz DS alatt?

matistra 2012.01.08. 09:16:26

Igazad van Balazs, vegül is minden szerelek, ahol egy fluo elöke vegen egy suly van, a felett pedig egy gumi csali tüzve, DS alatt elmegy. Talan ez iritalt: azt a stand out horgot nem kedvelem. Aztan palcika suly, gömb helyet, tudja inkabb a felall/lefekszik dolgot.
En mindig csodalkoztam hogy kizarolag olomfejes/gumihalas eredmeny fotot lattam itt. Most mar tudom hogy probaljatok a DS-t is. Mi a helyzet a texas-riggel? Pl. egy easy shiner-rel a vegen :-).

mr.salmon 2012.01.10. 10:26:32

Szia Balázs!
Írod, hogy a DS-hez legalább 4-5 méteres mélység kell. Kifejted ezt egy kicsit bővebben? Kisebb víznél jobban meghorgászható a pálya az ólomfejes típusokkal?
Én konkrétan sekélyebb vizekben is próbálgattam a DS-t, és sokszor partról is (nem egészen vertikálisan, mondjuk lehet ezért sem fogtam vele :) A partról távolabb (nem botspicc alatt) még nem volt módom megfigyelni a DS szerelék mozgását, ellentétben a sima ólomfejessel (egy tisztább csatornán, ősszel hídról nézegettem a 20-30 méterről húzott gumihal mozgását kb 2 méter mélyen).
Én azt gondoltam, hogy inkább a speckó mozgás az, ami a DS-nél hatékony, az egy helyben rezegtetés, a kiismert, sokszor látott ólomfejes ugrálás alternatívájaként.
Üdv!

bazuka1 2012.01.10. 12:48:44

Hali!
Egyetértünk! Szerintem is a DS lényege a függőleges egy helyben való rezegtetés, a csali speckó mozgása, ahogy te is mondod és nem a fluocarbon előke vagy a pálcaólom vagy a DS horog vagy a DS bot.
Innentől tök egyszerű geometria és matek az egész.
Ha 3 méteres vízben, 2,5 méteres bottal 12-15 méter messzire dobsz, akkor a zsinórod 15-20 fokos szögben fekteti a szereléket. Ilyen zsinór állásnál szerintem lehetetlen a függőlegeshez közelítő ejtegetés (drop-shot jelentése: ejtős-leejtős-süllyesztő dobás) kivitelezése. Ehhez szerintem rossz esetben is kb. 45 fokos zsinórszög kellene.
A szögfüggvények ismeretében pedig mindenki kiszámolhatja (tangens alfa = szöggel szemközti befogó / szög melletti befogó) hogy egy 2 m hosszú bottal és átlagos testmagassággal legalább 5-6 méter mély víz kell ahhoz, hogy egy 10 méter sugarú kört le tudjunk dropshotozni. És akkor még nem is vettük figyelembe a sodrást, ami rontja a ds csalik hiteles mozgását.
Ha ennél sekélyebb a víz, akkor nagyon kicsi lesz a hatótávolság és az esély is kisebb hogy a csónakhoz közel nem ijedtek el a halak.
Pl a Balatonon egy 2-3m magas mólóról, 1,8-as testmagassággal és 2,4-es bottal a 4-5 méteres hajóútban mindjárt megvan a 10-15 méteres dobástávolság.
A Tiszán is működnie kéne csurdogálós 7-10 m mély vizeken és a Dunán leginkább ruganyok gödreiben. De mederben, csónakkal lekötve nem látom előnyét a korongfarkú gumikkal, twisterekkel szemben?

jimmba 2012.01.29. 19:41:06

Szia Balázs! Láttam régebbi cikkeidben,hogy Szasza barátod és te is nagyon szép süllőket fogtatok Rapala
Tail Dancerrel.
Azt olvastam,hogy ezt a wobblert süllőre fejlesztették ki.
Azt szeretném tőled megkérdezni,hogy
csak süllőre lehet eredményesen húzni,és milyen mélységben lehet vezetni?
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv. Gábor

bazuka1 2012.01.30. 09:04:46

Szia Gábor!
A Rapala TD bármilyen ragadozó halra jó. Csak legyen ott a hal, ahol elhúzod! Kb. 2,5 - 3 méterre megy le maximum, de nagyobb sodrásban egy kicsit túlvereti magát, ezért a partról inkább merőlegesen dobva alkalmas a meder átvizsgálására, ha befordul a sodrásba, akkor csak nagyon lassan szinte sodortatva működött nekünk jól. Kiválóan alkalmas viszont a kőruganyok és párhuzam kövek kőlábainak letapogatására, ott ahol lassabb a sodrás. A jobb süllőket én is ilyen helyeken fogtam vele. Szimpatikus benne, hogy bár felúszó változat, megállításkor nem emelkedik természetellenesen gyorsan. Egyébként régebben sokszor használtam a tiszatavi öblítőcsatornák lombjai alá dobálva csukára, balinra is. Erről azonban hamar leszoktam, mert a csukafogak hamar hazavágják a drága balsa-wobblert, ráadásul a villantókat rögtön süllyesztve pontosabban lehet a partmenti rézsűt meghorgászni. A wobbler, még akkor is ha hirtelen mélyre tör, rögtön és folyamatosan távolodik a partmenti búvóhelyektől. A TD megjelenésekor baromi nagy kedvencem volt, de most már sokkal jobban kedvelem a gumi csalikat. Egyébként úgy tudom, hogy már nem gyártják csak az extrán mélyretörő változatát.

jimmba 2012.01.30. 11:16:51

@bazuka1: Köszönöm a válaszod!
Látok benne fantáziáit és sikerült beszereznem belőle pár darabot.
Valóban nem gyártják ,már csak Deep TD
változatban lehet boltban venni.
Szeretek kísérletezgetni és ez még hiányzott a készletemből.
Remélem sikerrel tudom majd húzni.
Köszi!

mr.salmon 2012.02.01. 16:52:14

Szia Balázs!
Nekem is porosodik egy TD a dobozomban, eddig nem kapcsoltam zsinórvégre. Végigolvasva régebbi "kék árnyalatú" cikkeidet sokkal nagyobb bizalommal leszek felé...
Csodálom, hogy valamely horgászmédium nem repült Rád, mint cikkíróra (bocs, ha ez mégis megtörtént volna), véleményem szerint bármely írásod megállná a helyét ezekben.
Üdv, várom a további történeteidet!

zander7 2012.02.09. 09:13:18

Szia Balázs!
A HD-n nagyon tetszettek az írásaid,sokszor elolvastam őket.Örülök,hogy megtaláltam az oldaladat.Szuper az egész!Gratulálok.
Én is szenvedélyes dunai pergető vagyok.Görbüljön a bot!
Üdv Balázs.
süti beállítások módosítása