A brutális kánikulai napok után végre mindannyiunkban fellángolt a horgászkedv. Az augusztusi nyári esték utánozhatatlan hangulata rendre kicsalt minket a környező ruganyokra. Az időjárás egészen szeptember végéig elcsúsztatta a nyárbúcsúztatót. Ráadásul a vízállás is megnyugodott és kellemesen zöldre festette a folyót. Ebből már rossz nem sülhet ki! Főleg, ha Szasza is velünk van legújabb találmányával…

Nem hamarkodjuk el ilyenkor az indulást, hiszen elég, ha napnyugta előtt egy órával kicsónakázunk valamelyikre a hozzánk közel eső 8 rugany közül. Mindegyik másért jó, ezért váltogatva látogatjuk őket. Idei néhány kiruccanásunk alatt is 3 különböző kő mellett tettük le a voksunkat.

Érkezés után pár perc alatt megnyugszik minden és világosban még van időnk kitapasztalni a kő körüli víz mozgását. Az első negyedórában kiválasztjuk azt a 3-4 csalit, amivel az éjszaka folyamán dobálni fogunk.

Az idei kirándulások nagy szenzációja sokszor elterelte figyelmünket a lényegről. Szasza újítása az öngyújtós grilltálca miatt, a csalik válogatása és a rugany feltérképezése helyett sokszor a kolbászok megfelelő átsütése lett az elsőszámú feladat.
Nem kell túlzásba vinni a csali-csomagot. Elég egy kis oldaltáskában pár jó wobbler. Ami szerintem mindenképpen legyen benne:
1. Messzire dobható, felszín közelében vezethető balinozós csalik (Rapala longcast, flatrap, Salmo Thrill, Spro asp) arra az esetre, ha jósok balinrablás lenne fényváltáskor a kő környékén.
2. Felúszó, hosszú testű shallow wobblerek (Rapala original, husky, jointed, SSR, nils master invincible). Ezek a csalik viszik a prímet a spicc elvágó vizében és sötétben a kőhöz közeli surranó, megtörő vizekben.
3. Felúszó, de mélyretörő wobblerek (Rapala SR, tail dancer, Chervy cselle). Ezekre akkor van szükség, ha a kőlábat szeretnénk áttapogatni 2-4 méteres mélységben.
Szerencsére a grillezésnél engem jobban izgat azért még a pergetés. A sötétedés kezdeti fázisában én előbb mélyebben próbálom keresni a süllőket a kő védett oldalán vagy a ráfolyás kőlábához ragadó akadók, hordalékok tövében. Idén Szaszának és nekem is volt ilyen módszerrel fogott süllőnk. Az első kapások után a grillezés helyett azon nyomban a pergetésé lesz a főszerep. Bociék is izgalomba jönnek és félredobják a kolbászokat.
Hamar megosztjuk a tapasztalatokat a csalikról, hogy hol voltak a kapások és, hogy milyen sebességű vezetés volt eredményes. Mindenki a saját dobozából próbál a sikernek megfelelő fahalat választani. Szasza ömlesztett varázsdobozából azonban néha egy kicsit több ideig tart kibogozni az áhított wobblert.
Idén csak egy jobb napunk volt, amikor konyhára való süllőket is fogtunk. Többször kell kilátogatni, hogy ne csak a kolbászokból tudjunk csipegetni. Sajnos ezen a nyáron sem dőlt meg a Dunán már megszokott 10-ből 3 törvénye.
Azt figyeltük meg, hogy ha a kő környékén nagyon sok a kishal és velük együtt a rablások is intenzívek, akkor nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk kapásig jutni. Ellenben abban az időszakban, amikor a küszök elhagyják a kő környékét és máshova vándorolnak, a következő napon, a kőrugany környékét leellenőrző, járőröző és az ürességtől csalódott süllőkből könnyen tudunk zsákmányolni a műcsalikkal is. A küszök mozgására leghamarabb természetesen a balinok reagálnak, ezért, ha nincs a kő környékén napnyugtakor balinrablás, akkor még nem kell elkeseredni, sőt! Persze a második, harmadik küszmentes napon már a süllők se jönnek, hiszen ők vélhetőleg már tudják, amit mi nem, hogy a kishalak hova vándoroltak. Ilyenkor szinte borítékolni lehet a betlit.

A hideg közeledtével a durbincsok jelenléte is reményt keltő jel lehet. Néha érdemes őket az elemlámpák fényénél a kő körül keresni. Ezt a példányt Szasza wobblerének egyik ága rántotta ki rejtekhelyéről.

Sokszor érdemes egész éjszaka kitartani, mert 10 és 12 között várható a harcsák megjelenése és néha éjfél után és napkelte előtt 1 órával is beindulnak a kapások vagy egy-egy kósza, megbúvó rabló megéhezik a kitartóan húzogatott wobblerre.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rablohal.blog.hu/api/trackback/id/tr393239094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-leprás 2011.09.20. 16:49:35

milyen jól néz ki a szasza!
:)

bazuka1 2011.09.20. 16:56:17

Ja, csak azt nem tudod, hogy a fénykép 1978-ban készült...:)

bálint87 2011.09.21. 21:59:43

Szívesen olvasom az írásaidat, sokat lehet belőlük tanulni, a képek meg egyszerűen csodásak, hangulatuk van, ez a legfontosabb. Sok szép, jól megkomponált képet láttam már, tuti beállásokkal, de mégsem nézem őket hosszasan, percekig, szóval ritka szép képek.
Lenne egy kérdésem, mégpedig a bottal kapcsolatban: mekkora a dobosúlytartománya és a hossza? Egy univerzális botot szeretnék venni a dunára, eddig nem sikerült megtalálni az igazit.

Köszönöm
Bálint

bazuka1 2011.09.22. 12:18:41

@bálint87: SZia Bálint! Köszi a bókokat! Én a ruganyokon vagy dunai parti pergetésekkor 2 botot használnék: az egyik balinosabb, jászosabb 270cm/15-30g, a másik süllősebb a közepes wobblerekhez és a gumihalakhoz jobb 240-260cm/15-40g. Ez utóbbi egyébként közelít az univerzálishoz. Már elég hosszú partról,(ha átlag magas vagy)és még csónakban sem túl hosszú. Fiam egy shimano speedmaster 240/15-40-es botot használ és tényleg szinte mindenre jó. Az ahhoz hasonló paraméterű darabok lehetnek az univerzális pergető botok.

ex-leprás 2011.09.26. 23:36:32

utolsó hat poszt nyitóképei:
harcsa, sügér, csuka, feka, ponty, balin, süllő
a következőre egy tisza-tavi kősüllőt, vagy egy balatoni gardát kérünk ;)

ex-leprás 2011.09.26. 23:37:12

utolsó hét poszt...
süti beállítások módosítása